Alyeska i USA del 2

Då var vi framme vid den andra delen av sammanlagt tre delar om den populäraste och största skidorten i delstaten Alaska i USA, närmare bestämt Alyeska som ligger i den lilla staden Girdwood. Närmsta storstad och flygplats återfinns omkring 60 km i Anchorage.

I den första delen gick jag igenom lite av områdets historia och utveckling fram tills när den nuvarande ägaren tog över anläggningen under 1980 och som sedan dess gjort enorma investeringar i området och utvecklat detta till den bästa anläggningen i delstaten.

Pisterna och berget

Utbudet av pister och terräng i Alyeska är enormt. Som jag nämnde så har området ett potentiellt skidområde som är större än övriga landets olika skidområden tillsammans. För den som är nybörjare finns det en rad utmärkta backar att ta sig ner för och det samma gäller lite mer erfarna åkare. Alltså ett perfekt ställe för familjen som kanske åker på sin första skidresa eller hustrun som tar med sig sin man som aldrig tidigare sett en skidbacke.

Nu betyder detta inte att det inte existerar backar för dom allra erfarnaste åkarna. Självfallet finns det en mängd olika pister som utmanar även dom bästa där det finns över 60 olika pister som kan locka någon av dessa åkare, pister där man kan få ordentligt med fart innefattar bland annat Trapline, Main Street, Ego Flats samt Klondike. Är puckelpist mer lockande då finns pisterna Prospector, South Face och Don’ tillgängliga.

För dom mest erfarna och våghalsade åkarna finns det även pister som har beteckningen dubbla svarta diamanter, vilket enligt den amerikanska svårighetsgraden är de allra svåraste av pister och endast lämpade för de allra mest erfarna av åkare. Här rekommenderas åkare att ta del av Lolo’s Leap samt Gear Jammer om det är just dessa pister man är ute efter.

Då anläggningen ligger så pass långt norrut och där soltimmarna under vintertid är så få, har man också valt att investera stort i upplysta backar. Det finns över 650 meter upplyst terräng som åkare kan utnyttja under dessa mörka timmar, vilket också är en av de största upplysta skidområdena i världen.

Stort offpist utbud

För den som är ute efter lite offpist så erbjuder Chugach Powder Guides en rad olika möjligheter för åkare, med turer upp för bergen med snowcat eller helikopter. Genom det sistnämnda står således hela bergskedjan Chugach Mountain öppen för åkarna. Dessa arrangörer är exklusiva rättigheter i området, rättigheter som sträcker sig över miltals av terräng i bergen. Guiderna som följer med på dessa turer är alla välutbildade med många års erfarenhet i delstaten Alaska. En tur med helikoptern som varar en heldag, garanterar över 16,000 feet av åkbar terräng, men upp till hela 20,000 som mest vilket alltså motsvarar mellan 4,8 till 6 km sammanlagt.

Jag vet inte vad ni gillar men jag måste säga att detta tveklöst låter lockande och detta är en plats som jag kommer att besöka inom de närmaste åren. Först måste jag bara klara av andra orter som jag också vill besöka och testa efter att ha läst om dem. Men en resa hit innan 2020 står i alla fall på schemat.

© 2021 Are Mountain Festival