Alyeska i USA

Efter att ha besökt Sverige och Riksgränsen korsar vi Atlanten igen för att bege oss tillbaka till USA eller närmare bestämt Alaska och Chugach Mountains som finns utmed den södra kusten i delstaten. Här hittar vi skidresorten Alyeska belägen i den lilla staden Girdwood som i sin tur finns lite över sex mil utanför den närmsta storstaden och närmsta flygplats Anchorage. Det som gör denna resort så speciell är att det är den enda i hela delstaten Alaska som kan skryta med att ha blivit tilldelad fyra stjärnor. Alyeska Prince är ett av många hotell som är del i en hotellkejda vars primära fokus ligger mot japanska skidorter.

Största skidområdet i Alaska

Alyeska är utan tvivel det största skidområdet i Alaska, och som potentiellt har mer skidterräng tillgängligt än hela övriga USA tillsammans. Området är känt för sin vackra natur, tunga snöfall och framför allt, få besökare vilket innebär att det inte finns några liftköer att tala om. Dessutom erbjuds åkare en rad olika typer av terräng att åka igenom samt att säsongen här uppe är betydligt längre än övriga platser i landet.

Läget så långt norrut gör också att man under våren kan njuta av dagsljus så gott som dygnet runt. Nackdelen är då istället vintern då det är väldigt få ljusa timmar per dygn men å andra sidan så kan man titt som tätt ta del av norrsken som tillsammans med den underbara naturen gör denna plats riktigt magisk.

Orten som detta skidresort är belägen i växte fram under guldrushen runt början av 1900-talet och gick då ursprungligen under namnet Glacier City, men som sedan döpts om till Girdwood. Den ursprungliga stadsdelen i staden hamnade under vatten efter en jordbävning under 60-talet, när marken sjönk närmare 2,5 meter. Av denna anledning flyttade man på staden 3 km upp i dalgången, så att man inte behövde oroa sig för att detta skulle hända igen.

Staden blev en skidort

Det var under 1954 som staden började växa fram som en skidort efter att elva lokalinvånare skapat företaget Alyeska Ski Corporation med drömmen om att skapa en förstklassig skidanläggning på orten. Fem år efter att man inlett verksamheten installerades den allra första stolsliften tillsammans med en dagstuga. Företaget lyckades få fatt i en begagnad stolslift från Frankrike, som man monterade ner på plats och sedan skickade upp till Alaska.

Dessa elva individer drev sedan verksamheten under 15 års tid fram till 1967 när anläggningen såldes till Alaska Airlines som då anställde delstaten Alaskas dåvarande turismdirektör, Chris von Imhof, för att driva anläggningen. Det var under hans ledning som hotellet The Nugget Inn upprättades samt installationen av en andra stolslift på den övre delen av berget. Därefter bedrevs verksamheten i denna ägo under de efterföljande 13 åren fram tills 1980 när Seibu Corporation valde att köpa hela anläggningen. Som följd av detta kom också enorma investeringar från den nya ägaren, där man installerade nya och snabbare liftar, fyrpersons lift och en kabinbana samt att man öppnade The Alyeska Prince Hotel.

© 2021 Are Mountain Festival