Bästa svenska skidorterna för barn

När en svensk skidsajt frågade sina läsare om vilken svensk skidort som är bäst för barnfamiljer så vann Kläppen överlägset. Drygt 20 procent av alla som röstade valde Kläppen som bäst för barn, skidorten ligger i den sydligaste delen av Sälen.

På Kläppen satsar man fullt ut på barnen och man har ett Troll-tema på aktiviteterna med maskotarna Trolle & Trolla i spetsen. De erbjuder trollsafarin, trolldiscon, trollafteski och trollskattjakt. Och barnen älskar det. De har även gjort tävlandet kul på en lagom nivå med Trolle Cup där barnen ställs inför tunnlar och mjuka trollfigurer och annat. Det finns många gröna och blå pister och barnområdet med rullband för de minsta. Dessutom erbjuder de barnskidskola som är väldigt bra.

Lofsdalen med maskot Loffe

Två i omröstningen kom Lofsdalen som är en skidort i Härjedals kommun i Jämtlands län. Till Lofsdalen lockar man barnfamiljer med barnvänliga, enkla liftar, breda pister och åkband. Man satsar även på skidor på längden med ett sagospår. Det erbjuds en massa olika aktiviteter för barnen och det finns både lekland och bowling. I barnens stora skidområde finner man skidkaruseller och Lofsdalens maskot Loffe. I backen finns koner och figurer, allt för att göra åkningen rolig och intressant. För de barn som hellre vill gå på skattjakt så kan de får göra det, eller lära sig tricks. Det är skidlärare som står som liftvärdar i Snölandet och Loffeliften. Allt för att barnen ska kunna få vägledning och uppmuntran. Med sittliften Lången kan hela familjen tillsammans ta sig till såväl blåa som gröna pister.

Skidskola för barnen

Trea på den framröstade favoritlistan kom Funäsfjällen i Härjedalen, nära norska gränsen. Där har man ett och samma liftkort till alla sex liftsystem som räknas in. Dessa är Tänndalen, Tänndalsvallen, Funäsdalsberget, Kappruet, Ramundberget och Tännäskröket. Är man liten och kanske ny på skidor så är Lolandet och Trotparken den perfekta platsen att börja åka. Skidskola finns för barnen. Där kan de även göra mer än att åka skidor, de kan busa med Lilla Lo, gå på skattjakt och äta på Café Kåvan. För de barn som är lite äldre finns en park med hopp och rails. Två kvällar i veckan är det även öppet för kvällsskidåkningen. Vill barnen hellre åka på tvären än utför så finns ett lätt barnspår vid Funäsdalens idrottsplats. Det finns mycket att göra även utanför själva åkningen, bland annat finns en stor pool öppen för alla på Hotell Funäsdalen. Det finns även en bowlinghall i byn och vill man besöka Härjedalens fjällmuséum så upptäcker man snart att det finns en avdelning där bara för barn. Gillar barnen lite spänning så kan ett besök hos myskoxarna i Tännäs en bra utflyktsidé. Även i Åre finns givetvis ett stort utbud för vinterälskande barn, det är bara att fundera ut vilket område som passar familjen bäst. I Duved ligger barnområdet finns ett lättillgängligt rullband och en knapplift, området ligger mellan Linbanan och Leråliften vilket är bra om man är på olika nivåer i skidåkningen. Den mer  avancerade åkningen finns i direkt anslutning till barnområdet.

© 2021 Are Mountain Festival