Lyxiga skidorter – Gstaad & Val d’Isere

Visst kan du se dig själv i en av alla de där filmerna där de galant tar sig an backarna dagtid med ett eller annats stopp för nåt varmt och starkt i muggen. Och efter en dag i backen så spenderar man några timmar i bubbelpoolen, med kallt bubbel i glaset och en sprakande brasa. Men det slutar inte där, kanske vill du ta dig en shoppingtur för en ny Fendi-väska? Eller åtminstone kolla in alla lyxbutiker. Och sedan avslutas kvällen på en innerestaurang eller kanske på hetaste discot. För att dagen efter upprepa samma procedur, eller kanske bryta av med lite SPA-aktiviteter emellan? Allt detta är möjligt, även om man inte har supermycket pengar så kan man spara för att få uppleva det i alla fall en gång. Och tänk bara alla foton du kommer göra folk avundsjuka med i dina social medier…

Gstaad

Det finns en massa skidorter med lyx-stämpel, jag tänkte berätta om några av dem. I sydvästra delen av Schweiz ligger Gstaad  som har ryktet om sig att vara en av världens förnämsta skidorter. Det handlar om en mix av fantastiskt vacker omgivning, lyxiga restauranger och exklusiv shopping. Här kan man fönstershoppa (eller faktiskt handla) i butiker som har alla de lyxiga kvalitetsmärkena som Prada, Versace, Gucci, Givenchy och givetvis Cartier. Har man väldigt mycket pengar över så kan man boka in sig på det världsberömda lyxhotellet Gstaad Palace. RIsken är dock att du knappt kommer lämna hotellet eftersom det mesta (utom skidbacke) finns inom hotellets fyra väggar, inklusive fem restauranger. Kanske kan man uppleva känslan av att skidorten har fokus på annat än just skidåkningen. De bästa backarna ligger inte där men det är annat som väger upp, som att det nästan aldrig är liftköer. Dessutom finns det en härlig offpist som ofta är orörd. Vill man åka offpist så är det ett bra tips att ta sig till berget  La Videmanette där de bästa pistarna ligger, både offpist och vanlig pist. Gstaad är utan tvekan Schweiz snobbigaste skidort.

Val d’Isere – med gamla stenhus

Nästa val går till Val d’Isere i Frankrike, ännu en lyxklassiker. Många känner nog igen namnet för alla världscuptävlingar i slalom som gått just där. Men orten har mer än stora skidevenemang på regelbunden basis. Där finns en fantastisk arkitektur med en hel del gamla stenbyggnader. Om vi kommer till skidåkningen så är den riktigt bra! Här finns ett enormt liftsystem där man förmodligen kan spendera veckor utan att någonsin ta samma pist ner. Åtminstone kan det kännas så. Det är nästintill oslagbart att kunna ha så många nedfarter i toppklass att välja på. Klass kostar. Mycket, väldigt mycket. Eftersom Val d’Isere räknas till en av världens exklusivaste skidorter så ligger priserna på allt därefter. 65.000 kronor är ett exempel på pris för en vecka för en tvåbarnsfamilj med halvpension.

Val d’Isere – med gamla stenhus

Så kanske får man spara ett tag men är det lyxig skidort man vill ha så då kan man inte bli besviken i Val d’Isere.

© 2021 Are Mountain Festival