Norska skidorter

Norge har länge haft en stark relation till skidåkning. De flesta norrmän är uppväxta med någon form av skidåkning. Fyra av tio norrmän planerar att åka skidor under vinterhalvåret, det förklarar en del hur stort skidintresset är i vårt grannland. Även framgångarna i internationella tävlingar har ökat intresset bland norrmännen. Det finns många och stora skidorter i Norge som erbjuder olika saker.

Trysil

Norges största skidort är Trysil. Detta är en familjevänlig skidort med mycket vacker natur runt omkring. Trysil var en av de första i Europa som fick utmärkelsen ”Sustainable tourism” det vill säga en hållbar turism. Denna utmärkelse fick dem 2013 och är en utmärkelse för att behålla skidortens historia och natur men även kunna erbjuda fantastiska upplevelser för turister. Trysils skidanläggning ägs av svenska skistar, detta förmodligen för att Trysil endast ligger 30 minuters bilfärd från Sälen. Den högsta punkten på Trysil ligger 1132 meter över havet. I Trysil har du möjlighet att göra i princip allt, breda utförsbackar, offpist, slädturer, isfiske samt många möjligheter för längdskidor. Det finns gott om bra matställen i Trysil och även ett antal after ski ställen. Även på somrarna är Trysil en känd plats och besöka då man kan vandra, fiska och åka forsränning.

Trysil

Hemsedal

En annan omtalad skidort i Norge är Hemsedal. Även känt för va Skandinaviens svar på alperna. Hemsedal ligger mitt emellan Oslo och Bergen. Hemsedal har blivit en av Norges mest besökta skidanläggningar. Detta mycket beroende på att väderförhållandena här är pålitliga och brukar sällan svika en skidåkare. Hemsedal erbjuder bra skidåkning från tre olika toppar, alla tre över 1000 meter. Här finns breda pister som passar de flesta. Det finns även möjlighet för både offpist och längdskidåkning och en massa andra aktiviteter utanför skidbackarna. Det finns även gott om restauranger, caféer, affärer och barer runt om i Hemsedal. Deras afterski är även lite extra känt och ett av ställena har blivit framröstade av Hotels.com som ett av Europas bästa afterski ställe. På somrarna finns det mycket att välja på även då. Fluggfiske, vandring, klättring för att bara nämna några stycken. Även cykling är väldigt populärt att ta sig uppifrån fjället och neråt. Inte långt ifrån hemsedals skidanläggning ligger ett av Norges största vattenfall Hydnefossen som är 155 meter högt.

Hafjell

Hafjell ligger cirka 2 timmar norr om Oslo. Det är lätt och ta sig hit och skidanläggning blir mer och mer populär. 1994 anordnades OS i Lillehammer och Hafjell fick ett ordentligt skjut framåt och har sedan dess bara fortsatt att utvecklas. Här kan man hitta Skandinaviens längsta backe och totalt finns de 47 kilometer pister. Det är stort utrymme i backarna så även om det är mycket folk så är det inte ofta det är speciellt trångt i backen. Det finns även fina möjligheter för längdskidåkning runt om Hafjell. Intill backarna finns mysiga små stugor samt lite moderna skidhotell att välja på. Även på somrarna finns de stora möjligheter för aktivitet på Hafjell. Man kan vandra, köra mountainbike, jakt och även fiske.

© 2021 Are Mountain Festival