Pärlor i Alperna för familjen

Det finns mer i Alperna än offskiåkning och fest hela natten lång. Man kan åka dit med hela familjen och ha roligt också, i Alperna finns en massa pärlor för alla familjens medlemmar, även de minsta.

Familjevänligt med bus

Val d’Isere är inte bara för jetsetarna och lyxlirarna, det är även ett bra val för familjeresan. Det finns många nedfarter som är barnvänliga och barn under fem år åker dessutom gratis. Det behöver inte bli galet dyrt där även om man är en hel familj. Dessutom är själva byn cool att upptäcka med barnen med sina 300 år gamla hus. Mindre än en timmes väg från Salzburg i Österrike ligger Wagrain som är en familjevänlig skidort. Det finns både barnpassning och skandinavisk skidskola för barnen. Och när barnen har roligt på skidskolan kan föräldrarna utforska andra nedfarter eller kanske lite offpist-åkning. Barnen kan även busa i leklandet Wagraini’s Winterwelt där det alltid är nåt kul på gång. Det finns även möjlighet för inomhuslek för den som känner sig frusen. Under 2018 så åkte barn födda 2010 och senare helt gratis med en vuxen. Utöver det finns även andra riktigt bra familjerabatter. Vill man ta en dag utan att dra på skidorna så kan man checka in på vattenlandet Wasserwelt.  Oavsett hur du spenderar dagen så kan det vara kul med en barnvänlig afterski vilket erbjuds på flera ställen.

Skandinaviska skidskolor

I samma område finns även Zell am See (en timme och en kvart från Salzburg) där det är väldigt barnvänligt. Skidåkningen är varierad från den allra minsta till den som kräver större utmaningar. Även här finns en skandinavisk skidskola för barn och personal och skidlärare är väldigt vänligt inställda till barn. Mindre kända Bad Kleinkirchheim i Österrikiska är ett bra resmål för skidsugna barnfamiljer. Priserna ligger något under andra alp-skidorter och bokar man i tid så blir det inte mycket dyrare än en vecka med skidåkning på nån svensk skidort. I Bad Kleinkirchheim skiner solen nästan alltid och hela området lämpar sig för härliga vinterutflykter.
När det kommer till själva backarna så finns det nedfarter för alla, även om de allra värsta pisterna kanske saknas. En av svenskfavoriterna är Österrikiska Bad Gastein som bara har runt 5800 invånare. Här finns en hel del för barnen. Även här finns skandinavisk skidskola (även svensktalande) för barn mellan fem och tolv år. I de åldrarna erbjuds barnen även gratis skidhyra förutsatt att en vuxen också hyr samma dagar. Det finns både barnpassning och en rolig barnklubb. Man anordnar picknick i skidbacken och hittar på en massa bus även för de minsta.
Vill man hitta på annat än skidåkning någon dag så finns bland annat ett häftigt vattenfall och varma källor att uppleva. Höjdskillnaderna i centrum är stora vilket kan vara bra att ha i tanken. Serre Chevalier i södra delen av franska alperna är en riktig pärla för familjer. Det finns en bra blandning av backar med många blåa pister. Serre Chevalier är ännu en skidort som stoltserar med många soldagar.

Skandinaviska skidskolor

© 2021 Are Mountain Festival