Riksgränsen del 1

Det är inte bara utomlands som man hittar bra backar och skidåkning, även här i Sverige hittar vi bra platser, varav riksgränsen är en av dessa belägen 150 mil från Stockholm och 25 mil norr om polcirkeln. En gång i tiden var denna plats den absolut bästa platsen i Sverige för skidåkning, men allt eftersom att nya anläggningar vuxit fram har intresset för denna avlägsna plats avtagit en aning. Det är fortfarande en plats, för många, dit man bara måste åka någon gång under sin livstid.

Riksgränsen skulle idag inte lyckats ta sig in på en världstopplista över de 1000 bästa platserna på jorden, för skidåkning. Liftarna är relativt gamla och utbudet av anläggningar är begränsat och kanske inte de allra modernaste för den delen. Det är kallt och mörkt så skidsäsongen drar inte gång förrän under februari månad, men å andra sidan så kan man se skidåkare åkandes i bar överkropp och shorts, under början på juni månad, då det under denna period är relativt varmt för dessa nordliga breddgrader, mycket tack vare golfströmmen och klimatet. Atlanten ligger ju trotts allt bara åtta kilometer öster om riksgränsen.

Varför åka till Riksgränsen?

Efter att ha skrivit om de nackdelar som finns med att åka hit kanske ni nu frågar er varför man skulle åka hit överhuvudtaget. Oroa er inte, det finns också gott om fördelar som talar för en resa hit så som områdets långa och anrika historia kring vintersporter och skidåkning, ljust dygnet runt från mitten på maj vilket gör det möjligt att åka skidor och bräda även under kvällar och nätter, med midnattsåk som erbjuds från den 22 maj och framåt. Visst, liftarna må kanske vara gamla och området som täcks av liftarna är begränsat men detta har man ordnat till genom att erbjuda relativt billiga heliskii turer som täcker ett relativt stort område. Har ni inget emot eller söker ni er till områden utanför liftsystemet, då är detta tveklöst ett utmärkt alternativ och då det inte kostar så mycket, är det absolut något att rekommendera. Detta är också den största anledningen till varför så många skidåkare kommer just hit, på grund av möjligheten att åka offpist och ha en helikopter som tar dig vart du än vill åka. Vad sägs om att börja på toppen av ett berg, beläget i Sverige, åka ner för pisten, passera in i Norge för att sedan återvända in i Sverige, när du når botten av pisten. Detta är exakt det du kan få uppleva här uppe i nordligaste Sverige.

En annan anledning att åka hit är luften, den otroligt rena luften utan en antyda till föroreningar, då man omges av miltal efter miltal med snötäckta områden, som till stora delar också är obebodda områden. Kommer ni hit i början av maj, innan midnattssolen börjar titta fram, då har ni också goda chanser att få se ett norrsken eller två. Men då måste ni som sagt åka hit när det fortfarande finns någon timme utan dagsljus, under dygnet.

© 2021 Are Mountain Festival