Riksgränsen del 2

Detta är den andra och sista delen kring området Riksgränsen och dess enorma möjligheter för skidåkning. En gång i tiden var denna plats den absolut bästa platsen i Sverige för skidåkning, men allt eftersom att nya anläggningar vuxit fram har intresset för denna avlägsna plats avtagit men trots detta är det fortfarande en plats som många skidåkare har på sin ”bucket list” och en plats som dom absolut vill besöka förr eller senare i sitt liv.

Området skulle idag inte lyckats ta sig in på en världstopplista över de 1000 bästa platserna på jorden, för skidåkning. Liftarna är relativt gamla och utbudet av anläggningar är begränsat och kanske inte de allra modernaste för den delen. Det är kallt och mörkt så skidsäsongen drar inte gång förrän under februari månad, men å andra sidan så kan man se skidåkare åkandes i bar överkropp och shorts, under början på juni månad, då det under denna period är relativt varmt för dessa nordliga breddgrader, mycket tack vare golfströmmen och klimatet. Atlanten ligger ju trots allt bara åtta kilometer öster om riksgränsen.

Som jag nämnde så är det ett lugnt och fridfullt område, utan en massa folk eller bebyggelse i närheten vilket också gör att hotellet inte är det allra modernaste utan mer som om tiden stått stilla, vilket kan vara tilltalande för vissa och avskräckande för andra. Hur man än vrider och vänder på det så är området inte blivit “förstört” av utveckling och utbyggnad utan man vet vad som väntar när man anländer, speciellt om man varit här tidigare.

Hotellet består till större del av en större byggnad, belägen omkring 100 meter ner från liften och tågstationen. Utåt sett har den en 60-tals känsla, vilket man också kan delvis se inuti, även om ägarna har lagt ner en del på att försöka modernisera anläggningen på insidan. Man har bland annat öppnat en spaanläggning och uppdaterat delar av interiören, men rummen är mer som lägenheter än hotellrum, fyllda till bredden med olika grupper av åkare då det i regel är just grupper och inte enskilda åkare som kommer hit.

Tåget öppnade upp området

Det var tack vare dragningen av en tåglinje upp hit som gjorde det möjligt för folk att ta sig till Riksgränsen. Järnvägen drogs genom området under 1903 men hade då som huvudsyfte att transportera järnmalm från gruvan i Kiruna över till hamnen i Narvik i Norge, för vidare transport världen över. Narvik var förresten också ett viktigt område under andra världskriget, det enda området under början av kriget som återtogs av de allierade efter att tyskarna invaderat området.

Man byggde sedan ett stort lyxhotell intill den nybyggda tågstationen i Riksgränsen, något som skulle visa sig bli en stor flopp och det dröjde inte länge innan man rev anläggningen igen. Istället byggde man ett mindre hotell som stod klart under 1930-talet och ett par år efter detta öppnade man den allra första, riktiga skidskolan i Sverige. Resten, är som man säger, historia och det gäller även vägen som anlades hit så set som under 1980-talet. Områdets första skidlift byggdes under 50-talet och den har tagit emot miljontal med åkare sedan dess.

© 2021 Are Mountain Festival