Skidåkning för nybörjare del 1

Sverige bjuder på mängder av bra backar och områden för den som vill åka utförsåkning vare sig det är på skidor eller på bräda. Men som nybörjare som inte vill bege sig ut i svarta pister, bör man vara noga med att man gör efterforskningar först om det tilltänka området man vill åka till för att säkerställa att det finns gott om gröna backar tillgängliga tillsammans med ett stort urval av blåa pister.

Först och främst kanske jag ska förklara begreppen grön och blå pist. För att klassificera svårighetsgraden på en pist (backe) har man tillämpat ett färgsystem som gör det enkelt för åkare, oavsett vart i världen man befinner sig, att se vilken typ av svårighetsgrad backen har och till vilken typ av åkare den således är mest lämpad till.

Pistklassificering

Här nedan kommer jag förklara de olika svårighetsgraderna som finns på pister med början vid dom lättaste backarna till dom allra svåraste.

Grön backe

Detta är backar med väldigt låg lutning bäst lämpade för åkare som aldrig tidigare stått på ett par skidor eller på en bräda och som beger sig ner för en pist för allra första gången. Du som åkare måste här vara riktigt uppmärksam på din omgivning då du i regel omges av lika okunniga åkare som dig själv, åkare som inte nödvändigtvis har kontroll på vad det gör vilket också gör att olyckor kan uppstå om/när en åkare inte kan få stopp på skidorna i tid eller inte lyckas styra dit denne vill åka. Som nybörjare rekommenderas du att spendera ordentligt med tid i dessa pister tills att du känner dig bekväm på dina skidor, tillräckligt bekväm att du kan styra och åka dit du vill men framför allt att ha möjligheten att stanna när man måste. Det sista du vill göra är det som så många fruktar, att stå på öronen framför liftkön eller än värre, köra in i den då du inte kan eller hinner stanna i tid.

I gröna backar hittar ni också många familjer som låter sina barn åka, med eller utan sele, under relativt säkra förhållanden. Även detta är något ni bör vara extra uppmärksam på när ni befinner er i dessa backar. Ni bör dock vara uppmärksam på att om ni beger er till tyskspråkiga länder så förekommer det inte några gröna backar där utan det lättaste dom har i sin klassificering är blå backar.

Blå backe

Snäppet upp från grön backe har vi blåa backar som klassas som lätta backar, snäppet upp som sagt från de extremt lätta gröna pisterna. Blå backe är lämpad för alla typer av åkare, nybörjare som erfarna men precis som under åkning i grön pist så bör ni vara lite extra uppmärksam på er omgivning då det fortfarande förekommer nybörjare i omlopp, nybörjare som inte nödvändigtvis har den där totala kontrollen än.

Så ska du åka någonstans och du är ny inom utförsåkning, se då till att området du åker till erbjuder tillräckligt med gröna och blå backar, så även du har någonstans att åka. Det sista du vill göra är att bege dig ut för en röd eller svart pist utan tidigare erfarenhet. Det är då inte en fråga om olyckan är framme utan mer när den ska hända.

© 2021 Are Mountain Festival