Skidåkning för nybörjare del 2

Vi svenskar är bortskämda med att ha ett land som erbjuder det mesta beroendes på säsong. Under sommarmånaderna kan vi sola och bada och under vintermånaderna bjuds det på möjligheter att åka skidor, skoter, skridskor och mycket annat. När det gäller utförsåkning så finns det gott om platser där man som nybörjare kan ta del av pister lämpade för den riktiga nybörjaren som aldrig tidigare stått på ett par skidor. I första delen gick jag igenom lite av vad klassificeringen är för de olika backarna och vad färgkoderna innebär och där jag gick igenom grön respektive blå pist. Återstår bland dessa färgkoder gör nu två färger, röd och svart, men tre pistalternativ.

Röd backe

Röd backe eller röd pist är mest lämpad för åkare som har åkt tidigare och är någorlunda erfarna och vet vad de sysslar med. Detta är med andra ord inget för dig som nybörjare, i alla fall inte till dess att du känner att du klarar av allt men framför allt att du känner dig bekväm på skidorna eller brädan, utan någon som helst oro att du ska tappa kontrollen. Det som gör röda pister mindre lämpade för nybörjare är den lutningsgrad som dessa backar kan ha, där i vissa partier det kan råda en rätt brant lutning, upp till maximalt 40 graders lutning. Det finns dock undantag där lutningen kan vara mer än 40 grader, men då ska detta förekomma i ett väldigt brett parti och där lutningen i så fall är utstakad där man varnar åkarna om att det är brantare, vilket kan se i form av utsatta röda trianglar. Det som också gör röda pister svårare än blå är att det i vissa partier kan vara väldigt smalt och därför inte allt för mycket utrymme att gå från sida till sida i syfte att försöka sänka farten.

Svart backe

Svarta backar i Europa motsvarar ”Black diamond” eller ”double black diamond” i USA och dessa pister är endast lämpade för expertåkare, som har flera års erfarenhet av utförsåkning. I en svart pist förekommer det branta till väldigt branta områden, där lutningen överstiger 45% tillsammans med väldigt trånga passage, öppna passage där åkaren utsätts för sidovind men också där det kan förekomma hinder i pisten så som stenbumlingar eller träd.

Svarta diamanter

Här i Skandinavien använder vi oss också av svarta diamanter för att markera en svår pist och detta innebär då att det alltså är svårare än en svart backe. Ni kan se två till tre svarta diamanter sitta utstakade och detta innebär då att backen är väldigt till extremt svår och absolut inget för den som inte är den mest erfarna åkaren av alla. Åkare som känner sig bekväma med att åka i svart backe och inte ser det som något utmanade alls, endast dessa åkare bör ens leka med tanken att åka i dessa pister.

Ett bra ställe för nybörjare att testa på åkning är Kungsberget, strax utanför Gävle. Här erbjuds ni en väldigt bra grön backe där ni kan pröva på hur det känns. Bäst av allt är att backen inte ligger allt för långt från Stockholm vilket gör att man enkelt kan ta en dagstur upp dit, åka under förmiddagen och sedan återvända hem till Stockholm igen under eftermiddagen för att vara hemma till middagstid.

© 2021 Are Mountain Festival