Skidor i Sydamerika

Vintertid betyder för många en tid då skidorna plockas fram. Att åka skidor är för en del en livsstil och för andra en semesterupplevelse. Sportlovet och påsklovet är stora veckor för skidturismen i Sverige. Stugor hyrs, utrustning åker fram och sedan bilar många upp till Sälen, Vemdalen och Åre för att nämna några få ställen. Men om man blickar utanför Sveriges gränser så finns det många länder med bra skidåkning. En kontinent som kanske är mindre känd före svenskar att resa till för skidåkning är Sydamerika. Det är en stor kontinent med mycket att uppleva. Bergskedjan i Sydamerika heter Anderna och har många fina skidorter. De länderna som är mest kända för sin skidåkning är Argentina och Chile. Ett land i Sydamerika som är mindre känt för sin skidåkning är Bolivia. I Bolivia finns det en skidort som ligger nära huvudstaden och orten har den högsta pisten i världen.

Argentina

Argentina är ett avlångt land som ligger långt ner på Sydamerikas karta. Det är ett land som många känner till för sin vackra huvudstad och det natursköna Patagonien. Argentina har många skidorter men de kanske kändaste är Chapelco och Valle de Las Lenas. Chapelco ligger i sydvästra delen av landet och har haft äran att hålla i deltävlingar till världscupen i snowboard. Skidorten har många liftsystem och pister från de enklaste gröna lederna till svarta backar. Skidorten öppnar i juli och man kan njuta av skidåkning fram till oktober. De mest populära månaderna är augusti och september. Valle de Las Lenas är Argentinas största skidort och ligger i bergskedjan Anderna. Man kan bila dit från huvudstaden vilket gör den väldigt populär. Det finns trettio skidspår och orten ligger i provinsen Mendoza. Valle de Las Lenas har samma säsong som Chapelco.

Chile

Chile

Chiles mest populära skidorter ligger nära huvudstaden Santiago. I Valle Nevado finns skidskola för den som behöver samt ett antal restauranger för den som blir hungrig efter en dag i backen eller varför inte mellan åken. Orten är känd för sina backar som finns i flertal. Sydamerikas ort med mest snö är denna och man kan åka skidor ut oktober de flesta år. Vädret är perfekt med bra sikt de flesta dagar. Skidorten har en europeisk känsla, de har funnit inspiration från de franska alperna när skidorten byggdes. Skidorten har det mest moderna skidlift systemet i Sydamerika och ligger nära två andra skidorter och tillsammans bildar de det kända, Andernas tre dalar. Portillo är den klassiska skidorten som ligger i Chiles del av Anderna i regionen Valparaiso.

Orten har allt från gröna backar till svarta så något för hela familjen beroende på vanan att stå på skidor. Här i Portillo är backarna på hög höjd och området har fått sin berömmelse på grund av den så kallade torra snön. År nittonhundra sextiosex anordnades de alpina världsmästerskapen här. Det finns 35 olika backar och är familjeägt av familjen Purcell. Högsta punkten av Anderna ligger nära och heter Aconcagua. Anderna har efter Asien den högsta punkten av alla bergskedjor och utmärkta orter med många backar och variationer för att tillfredsställa den skidsugna. Anderna bjuder på skidåkning på hög höjd varvat med gormet restauranger och utmärkt afterski.

© 2021 Are Mountain Festival