Snowboard i fjällen

Att åka snowboard ner för en fjällsida inger en härlig känsla av frihet, då man inte behöver hålla reda på skidor och stavar. Det är bara att spänna fast brädan och sedan bege sig utför i den förhoppningsvis orörda snön. Mer perfekt än så kan det knappast bli!

Snowboardåkning är faktiskt betydligt lättare att behärska än många tror. Det är inte en sport bara för ungdomar utan passar även äldre tjejer och killar. Beger man sig till de svenska fjällen så som Buustamon uppe i Åre, Nuolja i Abisko eller Fäviken i Huså, vilka är några platser i Sverige som är perfekt för snowboardåkning. Kan man inte åka snowboard tidigare finns det speciella snowboardskolor att anmäla sig till och det går hyra en snowboard och testa åkning innan man bestämmer sig för att köpa en bräda.

Svenska fjäll

Det finns ett flertal svenska fjäll som är värda att besöka och åka snowboard utför. Förutom de fjäll som redan nämns finns det några pärlor att bege sig till. Skals- och Hovdefjällen som ligger i Vemdalen och de är populära fjäll och där står utförsåkningen i fokus. Det sägs att Skalsfjället har Sveriges bästa backar, speciellt när man åker på morgonen när backarna är nypistad manchester.

Ramundberget har ett rykte om att vara mycket snösäkert och har en varierande terräng med allt från branta och korta svarthugg, till svepande och långa blåmys. Med deras fjällpass har man tillgång till 135 nedfarter som ligger i fem olika nedfarter. Kläppen Snowpark är ett måste för snowboardåkare att besöka. Parken har rankats som landets bästa backar nio år på raken. Där designas snön så att hoppen, utmaningarna och upplevelserna ska bli bästa möjliga och maxade optimalt.

Åka snowboard utomlands
Åka snowboard utomlands

Åka snowboard utomlands

Vill man packa resväskan och snowboarden finns det några skidortorter som passar extra bra för snowboardåkning. Whisler/Blackcomb i Kanada sägs vara det bästa stället i världen att med perfekta förutsättningar för de som älskar att åka snowboard. Förutom att åkningen ligger i topp så är även landskapet fantastiskt så åkarna får härligt naturupplevelse på köpet.

För de som inte vill åka så långt finns Davos i Schweiz som har fem olika bergsmassiv vilka är perfekta för friåkning, samt två riktigt seriösa half-pipes. När man ändå befinner sig i Schweiz kan man också passa på åka bräda nerför Zermat. Det är en perfekt snö i puderform och landskapet är sådant som förknippas med vykortsmiljöer från vinterlandskap i fjällen.

Tignes i Frankrike kan man passa på att åka snowboard off-pist och samtidigt njuta av den otroliga utsikten utöver sjön Lac de Tignes. Där finns ett stort urval av backar att välja mellan.  Les Arcs som också ligger i Frankrike erbjuder tjock pudersnö och underbar off-piståkning. Skidorten passar utmärkt för barnfamiljer då allt är lättillgängligt och har en trevlig atmosfär.

Ruka i Finland är suveränt för snowboardåkare som är noviser. Backarna är runda och gropiga vilket kan kännas mindre läskiga för nybörjare. Snön i backarna är puderaktig och mjuk, vilket är bra om man ramlar hela tiden. Skulle man tröttna på att åka snowboard kan man hyra en snöskoter och åka ut på någon av de 1 000 sjöarna som Finland erbjuder i sitt landskap.

© 2021 Are Mountain Festival