Världens farligaste berg att klättra

De högsta bergen sedan många år är en inspiration för klättrare. Den underbara utsikten, stämningen och otillgängligheten för vanliga människor, gör dem så mystiska och intressanta. Därför försöker fler och fler människor att korsa gränserna och nå de högsta och farligaste bergstopparna.

Vilket berg är det farligaste?

På bergstopparna finns det många hot som kan vara potentiellt dödliga. Det handlar inte bara om bergets höjd. Det mest oberäkningsbara är vädret. Ju kallare det är, desto svårare blir det att gå framåt. Statistiken visar att cirka 108 människor dör varje år i bergen vars höjd är över 8000 meter. Det visar tydligt att dödlighet är mycket grymt.

De dödligaste bergen

Varje berg har sina egna egenskaper och därför är det mycket svårt att jämföra olika berg till varandra. Utan att visa respekt och känna sina färdigheter kan även de enklaste bergen vara farliga. Det finns dock officiell statistik som visar dödlighet i bergen. Det mest farliga och dödliga berget i världen är det allra kända “Mount Everest”. Detta berg är över 8844 meter högt och ligger på gränsen mellan Kina och Nepal. Över 300 personer har dött hittills för att nå bergstoppen.

Mount Everest är inte det enda farliga berget i världen. Svårigheten med att klättra berg ligger i deras egenskaper. Några av dem är relativt lätta att klättra under sommaren, men när vintern kommer är de helt oåtkomliga. Det gör dem ännu mer intressanta för klättrarna som vill vara ihågkommen och skapa sin egen historia.

världens näst högsta berg

Ett av sådana berg är K2, världens näst högsta berg. Stigningar även på de enklaste sätten kräver mycket erfarenhet och kunskap. Det är extremt svårt eftersom det täcks av glaciären och andra svåra hinder. Detta berg kan klättras bara i juni, juli och augusti. Under alla andra månader är väderförhållandena livshotande och klättring är helt enkelt självmord.

Är det dyrt att bli klättrare?

Kostnaden för att vara en klättrare är inte bara pengar. Det kräver mycket träning och timmar tillbringade på gymmet. Tyvärr är det faktiskt mycket dyrt att vara en klättrare. Kostnaden för utrustning som behövs för klättring är mycket hög och ju bättre kvalitet man får, desto säkrare klättring det. För att visa ett enkelt exempel, för en typisk inomhusklättring, kostar hela redskapet för en nybörjare cirka 4000 SEK. Det är inte billigt, men utrustningen används under längre tid. När man pratar om att klättra i berget stiger kostnaderna mycket snabbt. Utrustningen kan kosta tusentals dollar och det är inte det enda som är dyrt. Det finns många flera utbyggnader som flyg, logi, transport av redskap, alla nödvändiga tillstånden och många andra. Att nå de högsta bergen i världen kräver också ett team i basen i botten av berget för att få instruktioner, hålla klättrarna uppdaterade med väderprognosen och se till att ge dem en hjälpande hand vid eventuella oförutsedda olyckor. En sådan expedition kan kosta upp från 30000 USD till 60000 USD. Kostnaden blir tyvärr orsak till vissa död i bergen. De som går upp i bergen vet att det var mycket dyrt och vägrar komma tillbaka då expeditionsledare ber om det. Då slutar det tragiskt.

© 2021 Are Mountain Festival